Έκτοπη ή εξωμήτρια κύηση είναι η κατάσταση εκείνη κατά την οποία το έμβρυο εμφυτεύεται έξω από τη ενδομήτρια κοιλότητα. Η συχνότερη έκτοπη θέση εμφύτευσης του εμβρύου είναι οι σάλπιγγες 90% ενώ άλλες πιθανές θέσεις εμφύτευσης είναι ο τράχηλος της μήτρας,
οι ωοθήκες ή ουλή στο τοίχωμα της μήτρας από προηγηθείσα καισαρική τομή και τέλος η κοιλιακή χώρα. Στη τελευταία περίπτωση ή διάγνωση και κατά συνέπεια η θεραπεία μπορεί να καθυστερήσουν πολύ αυξάνοντας έτσι τη θνησιμότητα
Στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να εμφυτευθούν 2 έμβρυα, το ένα στο ενδομήτριο και το άλλο σε εκτός μήτρας. Η εξωμήτρια κύηση (έκτοπη) δεν είναι βιώσιμη και μπορεί να συνοδευτεί από επιπλοκές οι οποίες δυνητικά μπορούν να απειλήσουν την ζωή μιας γυναίκας.
Ποια είναι τα πιθανότερα αίτια εξωμήτριας κύησης;
- Φλεγμονές των σαλπίγγων που προκαλούν στένωση του αυλού (χλαμύδια , Gramm(+) και Gramm(-) ,βακτήρια)
- Συμφύσεις που διαταράσσουν την ομαλή πορεία της σάλπιγγας, την ενδομητρίωση, σκωληκοειδίτις κλπ
- Προηγηθείσες επεμβάσεις στη πύελο
- Όγκοι στη μήτρα ή κύστεις ωοθηκών πχ. ινομυώματα που μπορεί να προκαλέσουν δυσχέρεια στη διαβατότητα της σάλπιγγας
- Ενδομητρίωση της σάλπιγγας όπου το γονιμοποιημένο ωάριο βρίσκει φιλόξενο έδαφος στη σάλπιγγα και εμφυτεύεται σε αυτή.
- Σύνδρομο ακινησίας κροσσών (Kartagener) αρκετά σπάνιο.
Πως γίνεται η διάγνωση εξωμήτριας κύησης;
Τα συμπτώματα εξωμήτριας κύησης, τουλάχιστον στην αρχή, δεν διαφέρουν από εκείνα της εγκυμοσύνης. Η εξωμήτρια κύηση πιθανολογείται όταν σε περίπτωση κύησης, εμφανίζεται κολπική αιμόρροια και δεν διακρίνεται υπερηχογραφικά ενδομήτριος σάκος κύησης (με τιμές β χοριακής πάνω από 1500).
Συχνότητα εμφάνισης έκτοπης κύησης
Η συχνότητα εμφάνισης έκτοπης κύησης είναι 2 % περίπου. Το ποσοστό αυτό αυξάνει παραδόξως σε περιπτώσεις εξωσωματικής γονιμοποίησης και φτάνει το 4%.
Ποια είναι η προτεινόμενη θεραπεία;
Η εξωμήτρια κύηση μπορεί να αντιμετωπιστεί:
- Συντηρητικά: (αφορά γυναίκες χωρίς κλινικά συμπτώματα η υπερηχογραφικά ευρήματα στις οποίες παρατηρείται σταδιακή μείωση του επιπέδου της β χοριακής γοναδοτροπίνης.
- Φαρμακευτικά αφορά γυναίκες οπού η έκτοπη κύηση δεν έχει υποστεί ρήξη. Χορηγείται μεθοτρεξάτη (χημιοθεραπευτικό φάρμακο) το οποίο προκαλεί αποδόμηση της εξωμητρίου κυήσεως σε ποσοστό έως και 80% περίπου. Μειονέκτημα αποτελεί η απαγόρευση στο ζευγάρι να επιτύχει εγκυμοσύνη για ένα εξάμηνο.
- Χειρουργικά: Η λαπαροσκόπηση αποτελεί τη θεραπεία εκλογής. Συνίσταται αφαίρεση του έκτοπου ιστού και αν είναι εφικτό διορθώνεται η ανατομία της σάλπιγγας είτε αφαίρεση ολόκληρης.
Οι εξωμήτριες κυήσεις ευθύνονται για το 10% περίπου των θανάτων που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Κάθε γυναίκα που μαθαίνει ότι είναι έγκυος θα πρέπει να επισκέπτεται το γυναικολόγο της, προκειμένου μετά το πρώτο μήνα να διαπιστωθεί υπερηχογραφικά πως η κύηση της είναι ενδομήτρια.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εξωμήτρια κύηση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον εξειδικευμένο Χειρουργό – Μαιευτήρα – Γυναικολόγο Δρ. Νικόλαο Μπαθρέλλο.