Η ενδομητρίωση είναι μια αρκετά συχνή και επίπονη πάθηση που επηρεάζει τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Εκτιμάται ότι πλήττει έως και το 20% των γυναικών που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία.
Εκτός από τον πόνο, τις ενοχλήσεις και την ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με ενδομητρίωση, είναι πιθανό να έχουν θέματα υπογονιμότητας, χωρίς να σημαίνει όμως ότι μία γυναίκα που έχει ενδομητρίωση δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τεκνοποιήσει. Ωστόσο αν επηρεάζεται η γονιμότητα υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) που μπορούν να δώσουν λύση.
Τι είναι η ενδομητρίωση;
Κατά την ενδομητρίωση ο ιστός ο οποίος κανονικά καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) εναποτίθεται σε άλλες περιοχές όπως στο περιτόναιο, στις ωοθήκες , στους ιερομητρικούς συνδέσμους αλλά και πολύ πιο απομακρυσμένα όπως στον θώρακα και στον εγκέφαλο. Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης περιλαμβάνουν: πυελικό πόνο, ασυνήθιστα επίπονες περιόδους, κύστες ωοθηκών, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή και υπογονιμότητα.
Πώς γίνεται η διάγνωση της ενδομητρίωσης;
Η ενδομητρίωση μπορεί να διαγνωστεί επισήμως μόνο κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης. Η χειρουργική επέμβαση γίνεται λαπαροσκοπικά, συγκεκριμένα γίνεται μια μικρή τομή και με τη χρήση ενώς φωτισμένου οπτικού σωλήνα και με μια κάμερα που επιτρέπει να βλέπουν μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα. Η λαπαροσκόπηση είναι η μόνη επιλογή για τη διάγνωση και τη θεραπεία της ενδομητρίωσης.
Πώς επηρεάζει η ενδομητρίωση τη γονιμότητα;
Η ενδομητρίωση και η υπογονιμότητα σχετίζονται στενά. Σύμφωνα με μελέτες, μεταξύ 30-50% των γυναικών με ενδομητρίωση παρουσιάζουν δυσκολία στη σύλληψη. Για μια γυναίκα με ενδομητρίωση, που προσπαθεί να μείνει έγκυος, η πιθανότητα να συλλάβει κάθε μήνα είναι μόνο 2-10%, κάτι που είναι πολύ μικρό αν συγκριθεί με το μηνιαίο ποσοστό γονιμότητας του γενικού πληθυσμού, που είναι 15-25%. Συγκεκριμένα η ενδομητρίωση προκαλεί υπογονιμότητα με τους παρακάτω τρόπους:
- δρα τοξικά στο απόθεμα ωαρίων στις ωοθήκες και οδηγεί σε πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (είναι η πρώτη αιτία πρόωρης εμμηνόπαυσης),
- επηρεάζει την εμφύτευση του εμβρύου στο ενδομήτριο μέσω ουσιών του ανοσοποιητικού συστήματος,
- προκαλεί συμφύσεις και απόφραξη στις σάλπιγγες.
Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF) ως τρόπος θεραπείας της ενδομητρίωσης.
Η απόφαση να προχωρήσει μία γυναίκα σε εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), εξαρτάται από την ηλικία της και τη συνολική εικόνα της ενδομητρίωσης. Η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) είναι μία καλή επιλογή θεραπείας για τις γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση. Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να προσφέρει ελπίδα σε γυναίκες που πάσχουν από αυτή τη νόσο για μεγάλο χρονικό διάστημα και ανησυχούν ότι ποτέ δεν θα είναι σε θέση να επιτύχουν μια υγιή εγκυμοσύνη. Είναι πιθανό να χρειαστεί κάποια ειδική παρακολούθηση και προσεκτική διαχείριση των φαρμάκων γονιμότητας, τα οποία μπορεί προσωρινά να επιδεινώσουν τα συμπτώματα ενδομητρίωσης, αλλά οι πιθανότητές επιτυχίας είναι μεγάλες.
Η μη θεραπευμένη ενδομητρίωση μπορεί να χειροτερεύει προοδευτικά, οπότε είναι πιθανό να θέλετε να λάβετε προληπτικά μέτρα για να διατηρήσετε τη γονιμότητά σας. Επισκεφτείτε τον εξειδικευμένο γυναικολόγο Νικόλαο Μπαθρέλλο για μία εξατομικευμένη διάγνωση. Με τη σωστή διάγνωσή του και τις θεραπευτικές επιλογές που θα σας δώσει, η ενδομητρίωση δε χρειάζεται να σταθεί εμπόδιο ανάμεσα σε εσάς και στα όνειρά σας.