Η υδροσάλπιγγα είναι μία παθολογική κατάσταση κατά την οποία αποφράσσεται το τελικό τμήμα της σάλπιγγας, συγκεντρώνεται υγρό και τελικά το μικρό αυτό όργανο της γυναίκας αχρηστεύεται.
Η υδροσάλπιγγα συχνά επηρεάζει τη γονιμότητα της γυναίκας, ενώ δυσκολεύει την επίτευξη εγκυμοσύνης κατά την εξωσωματική γονιμοποίηση.
Η συχνότητα εμφάνισης της υδροσάλπιγγας, αφορά στο 30% περίπου των γυναικών. Το υγρό αυτό συνήθως είναι τοξικό για το έμβρυο, οπότε ακόμα και σε εξωσωματική (όπου τα έμβρυα τοποθετούνται στην κοιλότητα της μήτρας) αυτά δεν αναπτύσσονται.
Ποια είναι τα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση της υδροσάλπιγγας;
Υπάρχουν ποικίλα αίτια που μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση της υδροσάλπιγγας. Τα πιο συνηθισμένα είναι:
- Φλεγμονές
- Ενδομητρίωση
- Πυελική φλεγμονώδη
- Οξεία σκωληκοειδίτιδα (με περιτονίτιδα)
- Προηγηθείσα χειρουργική επέμβαση στην περιοχή της κοιλίας
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα της υδροσάλπιγγας, συνήθως δεν είναι εμφανή. Πολύ συχνά, η γυναίκα διαπιστώνει ότι πάσχει από την πάθηση κατά την περίοδο προσπάθειας σύλληψης. Η αδυναμία να συλλάβει, θα οδηγήσει τη γυναίκα στο γυναικολόγο, ο οποίος θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες εξετάσεις, ενώ θα παραπέμψει την ασθενή σε ειδικές εξετάσεις για την τελική διάγνωση.
Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει εκδήλωση συμπτωμάτων, τότε η γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει:
- Κοιλιακό ή πυελικό άλγος
- Ασυνήθιστη έκκριση κολπικών υγρών (συνήθως με δυσάρεστη οσμή)
Ωστόσο, τα παραπάνω δεν αφορούν απαραίτητα στη συγκεκριμένη πάθηση, καθώς μπορεί να αντιστοιχούν σε κάποια άλλη γυναικολογική διαταραχή.
Λόγω των διαφορετικών αιτιών που προκαλούν την υδροσάλπιγγα, τα συμπτώματα μπορεί διαφέρουν σε χαρακτήρα και ένταση από άτομο σε άτομο.
Πώς επηρεάζει τη γονιμότητα η υδροσάλπιγγα;
Η υδροσάλπιγγα μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα της γυναίκας σε μεγάλο βαθμό, λόγω της παρεμπόδισης μεταφοράς του ωαρίου μέσα στη σάλπιγγα.
Όταν πραγματοποιείται η σύλληψη, το ωάριο μεταφέρεται από την ωοθήκη στη μήτρα μέσω της σάλπιγγας. Στην περίπτωση της υδροσάλπιγγας, το υγρό μπλοκάρει την είσοδο και το ωάριο δε μπορεί να εισέλθει, με αποτέλεσμα την αδυναμία σύλληψης.
Παρόλο που η διαδικασία σύλληψης μπορεί να επιτευχθεί μέσω της υγιούς σάλπιγγας, εφόσον υπάρχει υδροσάλπιγγα, οι πιθανότητες να συνεχιστεί η κύηση είναι πολύ μειωμένες.
Πώς πραγματοποιείται η διάγνωση;
Η διάγνωση για την υδροσάλπιγγα μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Αυτοί μπορεί να είναι:
- Υπερηχογράφημα
Με το υπερηχογράφημα μπορούν να εντοπιστούν οι πιο σοβαρές περιπτώσεις υδροσάλπιγγας. Στις πιο ήπιες υδροσάλπιγγες, το υπερηχογράφημα δεν επαρκεί για να φανεί η πάθηση. Σύμφωνα με μελέτη, μόνο το 34% των περιπτώσεων ήταν ορατές με τη χρήση υπερηχογραφήματος. - Υστεροσαλπιγγογραφία
Πρόκειται για έναν τύπο ακτινογραφίας για τις σάλπιγγες και τη μήτρα. Η διαδικασία περιλαμβάνει την έγχυση σκιαγραφικού υγρού (φωτογραφία) στην ενδομήτρια περιοχή, η οποία αναδεικνύει την πάθηση της σάλπιγγας. - Λαπαροσκόπηση
Η λαπαροσκόπηση είναι μία ελάχιστα επεμβατική μέθοδος, η οποία εφαρμόζεται είτε διαγνωστικά είτε χειρουργικά για την αντιμετώπιση κάποιας γυναικολογικής πάθησης. Κατά τη λαπαροσκοπική μέθοδο, εισάγεται – μέσω πολύ μικρών τομών – ειδικό εργαλείο, το λαπαροσκόπιο, και αυτό συνδέεται με μία κάμερα υψηλής ευκρίνειας. Με αυτόν τον τρόπο ο γιατρός αποκτά πλήρη οπτική επαφή με το εσωτερικό της μήτρας και είναι σε θέση να διαγνώσει την κατάσταση με απόλυτη ακρίβεια.
Ποια είναι η αντιμετώπιση;
Η αντιμετώπιση για την υδροσάλπιγγα πραγματοποιείται με την αφαίρεση της σάλπιγγας που έχει προσβληθεί από τη νόσο. Αυτός ο τύπος επέμβασης είναι γνωστός και ως «σαλπιγγεκτομή».
Η χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει επίσης την αφαίρεση συμφύσεων ή άλλων βλαβών που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα.
Στην περίπτωση όπου αιτία είναι η πυελική φλεγμονώδης νόσος, η ασθενής πιθανό να πρέπει να λάβει αντιβίωση για την αντιμετώπιση των λοιμώξεων.
Οι γυναίκες που πρόκειται να υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση, θα πρέπει να γνωρίζουν πως είναι σημαντικό η αντιμετώπιση της υδροσάλπιγγας να έχει ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία, με σκοπό την αύξηση των πιθανοτήτων επιτυχίας της σύλληψης.
