Τι είναι Λαπαροσκόπηση;
Σημαντική θέση στην «εργαλειοθήκη» της σύγχρονης αντιμετώπισης της υπογονιμότητας έχει η λαπαροσκόπηση.
Η λαπαροσκόπηση είναι μια ασφαλής, επεμβατική μέθοδος η οποία ανήκει στις τεχνικές της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής (Minimaly Invasine Surgery). Δεν αποτελεί εξέταση ρουτίνας, όπως οι τυπικές εξετάσεις ελέγχου γονιμότητας.
Κάθε ασθενής και κάθε περίπτωση αξιολογείται διαφορετικά από τον μαιευτήρα-γυναικολόγο με εξειδίκευση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, ο οποίος θα αποφασίσει αν και πότε θα προτείνει στην ασθενή του την λαπαροσκόπηση.
Λαπαροσκόπηση: Πότε γίνεται;
Η λαπαροσκόπηση έπεται αρκετών μη επεμβατικών εξετάσεων για τη διερεύνηση των αιτιών της υπογονιμότητας και μπορεί να δώσει περισσότερα στοιχεία και ακριβέστερη εικόνα, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα όταν:
- Η υστεροσαλπιγγογραφία έχει διαπιστώσει ανωµαλίες στις σάλπιγγες και μας επιτρέπει να αξιολογήσουμε αν η καλύτερη επιλογή θα ήταν η χειρουργική αποκατάσταση των σαλπίγγων ή μια θεραπεία εξωσωµατικής γονιµοποίησης.
- Η υστεροσαλπιγγογραφία δεν έχει διαπιστώσει τη βατότητα των σαλπίγγων.
· Όταν υπάρχει ανεξήγητη υπογονιμότητα. Δεν έχει διαπιστωθεί, δηλαδή κάποιο αιτία µετά από δύο χρόνια, ή και λιγότερο, διερεύνησης της υπογονιμότητας.
Διαδικασία
Η λαπαροσκόπηση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία. Ο χειρουργός ανοίγει μια μικρή τομή μόλις μερικών χιλιοστών, συνήθως κοντά στον ομφαλό από όπου περνά το λαπαροσκόπιο, ένας λεπτός, μακρύς άκαμπτος σωλήνας με φως και κάμερα, το οποίο αναμεταδίδει την εικόνα σε οθόνη υψηλής ευκρίνειας. Παράλληλα στην λαπαροσκόπηση η κοιλιά γεμίζει με αέριο, (διοξείδιο του άνθρακα) το οποίο συμβάλλει στην καλύτερη απεικόνιση της περιοχής.
Στη λαπαροσκόπηση ο χειρουργός έχει άμεση οπτική επαφή με τα εσωτερικά γυναικολογικά όργανα και αν εντοπίσει κάποια παθολογική κατάσταση μπορεί να προχωρήσει σε χειρουργική επέμβαση στον ίδιο χρόνο με τη χρήση μικρών λαπαροσκοπικών εργαλείων και μικροσκοπικών τομών.
Σε γενικές γραμμές η χρονική διάρκεια της διαγνωστικής λαπαροσκόπησης κυμαίνεται από 45 έως 60 λεπτά, ενώ η ασθενής επιστρεφει στο σπίτι την ίδια μέρα.
Λαπαροσκόπηση: Διαγνωστική & Θεραπευτική αξία
Η λαπαροσκόπηση μπορεί να έχει διαγνωστικό ρόλο αξιολογώντας τα αίτια της υπογονιμότητας στη μήτρα, στις σάλπιγγες και στις ωοθηκες αλλά και θεραπευτικό.
Με τη διερευνητική για την υπογονιμότητα λαπαροσκόπηση μπορούμε να εντοπίσουμε παθολογικές καταστάσεις που δεν θα ήταν ορατές με άλλο τρόπο, όπως για παράδειγμα οι συμφύσεις.
Πιο συγκεκριμένα η λαπαροσκόπηση:
- Μας επιτρέπει να δούµε την εξωτερική όψη της µήτρας, των ωοθηκών και των σαλπίγγων.
- Εντοπίζει προβλήματα στις ωοθήκες, όπως µία ανώµαλη µορφολογία, μη φυσιολογικό μέγεθος, λείες ή «φορτωµένες» µε ωοθυλάκια.
- Επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενδοµητρίωσης, δηλαδή παρουσίας έκτοπου ενδοµητρίου σε θέσεις εκτός µήτρας και σε πολλαπλές εστίες.
- Βρίσκει συµφύσεις µε τη µορφή υµένων λίγο ή πολύ πυκνών ανάµεσα στην ωοθήκη και τη σάλπιγγα, που εµποδίζουν τη διαδροµή του ωαρίου.
- Η λαπαροσκόπηση σαλπίγγων είναι πολύ σημαντική στη διάγνωση της διαπερατοτητα τους όταν αυτό δεν είναι δυνατό στον έλεγχο που έχει προηγηθεί
Επίσης με η σύγχρονη αυτή ενδοσκοπική μέθοδο πραγματοποιούμε και επεμβατικούς χειρισμούς όπως, λαπαροσκόπηση για τη αφαίρεση κύστης στην ωοθήκη, λύση συµφύσεων, καυτηριασμό ενδομητρίωσης, αφαίρεση ινομυωμάτων, κ.λπ.
Λαπαροσκόπηση & Πλεονεκτήματα
Τα βασικά πλεονεκτήματα της λαπαροσκόπησης είναι ότι πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική μέθοδο, η οποία απαιτεί λιγότερο χρόνο και έχει μικρότερο χρόνο νοσηλείας και ανάρρωσης.
Επίσης η λαπαροσκόπηση χαρακτηρίζεται από λιγότερο μετεγχειρητικό πόνο σε σχέση με την παραδοσιακή ανοιχτή χειρουργική επέμβαση στην περιοχή.
Ταχύτερη είναι με τη λαπαροσκοπική χειρουργική και η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.
Λαπαροσκόπηση & Σημάδια
Να σημειώσουμε ότι στη λαπαροσκόπηση, οι τομές είναι πολύ μικρότερες από εκείνες της παραδοσιακής χειρουργικής, με αποτέλεσμα να επουλώνονται γρηγορότερα και να δημιουργούν πολύ καλύτερη αισθητική εικόνα με μικρές ουλές και σημάδια.
Τι πρέπει να προσέχω μετά από τη Λαπαροσκόπηση;
Μετά τη λαπαροσκόπηση φροντίστε ακολουθείτε κάθε οδηγία του γιατρού σας, να διατηρείτε καθαρή και στεγνή την περιοχή του τραύματος, να ακολουθείτε ελαφριά διατροφή για δύο μέρες, να χρησιμοποιείτε αδιάβροχα αυτοκόλλητα, να κάνετε μπάνιο την ίδια μέρα και αποφύγετε βαριά σωματική δραστηριότητα και έντονη άσκηση για μερικές μέρες.
Επικοινωνήστε άμεσα με τον γυναικολόγο σας αν παρατηρήσετε πυρετό, έντονη κολπική αιμορραγία, έντονο πόνο ή πόνο που επιδεινώνεται, αδυναμία να αδειάσετε την ουρήθρα σας, ερυθρότητα, οίδημα, εκκρίσεις από την τομή.
Μπορώ να μείνω έγκυος μετά τη λαπαροσκόπηση;
Φυσικά, αφού αφήσετε το χρονικό διάστημα που θα συστήσει ο γιατρός για να αναρρώσει το σώμα σας. Αυτή άλλωστε είναι και «αποστολή» της λαπαροσκόπησης, να υποστηρίξει τις προσπάθειες για σύλληψη και εγκυμοσύνη.
Γιατί νιώθω φούσκωμα στην κοιλιά μετά τη λαπαροσκόπηση;
Διότι στη λαπαροσκόπηση το αέριο που υπάρχει στην κοιλιά σας για την καλύτερη απεικόνιση των πυελικών οργάνων δεν μπορεί να αφαιρεθεί πλήρως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Θα υποχωρήσει μόνο του μετά από μερικές ώρες ή μέρες.
Μπορεί η λαπαροσκόπηση να επηρεάσει την περίοδό μου;
Ναι, πολλές γυναίκες διαπιστώνουν αλλαγές στον κύκλο τους, καθυστέρηση, περισσότερη ενόχληση ή βαρύτερη αιμορραγία μετά από μία λαπαροσκόπηση.
Τι πρέπει να προσέξω κατά την ανάρρωσή μου στο σπίτι έπειτα από μία λαπαροσκόπηση;
Μην πίνετε αλκοόλ και μην οδηγήσετε 24 ώρες μετά τη λαπαροσκόπηση. Μην ανησυχήσετε αν τα ούρα σας έχουν πράσινο χρώμα, Αυτό είναι από την ουσία που έχει χρησιμοποιηθεί για να ελεγχθεί η βατότητα των σαλπίγγων. Η αποθεραπεία εξαρτάται από το είδος της θεραπείας και μπορεί να κυμαίνεται από μερικές ώρες έως μερικές μέρες.