Τι ονομάζουμε φυσικό κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης;
Ο φυσικός κύκλος είναι μία προσέγγιση εξωσωματικής γονιμοποίησης χωρίς τη χρήση φαρμάκων διέγερσης. Όσα ωοθυλάκια σχηματίζονται φυσικά κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία. Συνήθως σχηματίζεται και χρησιμοποιείται ένα ωάριο. Πρόκειται για μία πιο φυσική, απλή και ασφαλή διαδικασία που δεν επιβαρύνει τον οργανισμό σας, ενώ προσφέρει σχετικά καλά ποσοστά επιτυχίας.
Ποιες γυναίκες είναι οι κατάλληλες υποψήφιες;
Ο Φυσικός Κύκλος είναι κατάλληλος για κάθε γυναίκα που έχει ακόμη ωορρηξία και θέλει να αποφύγει τη χρήση φαρμάκων για την επίτευξη εγκυμοσύνης.
Η επιλογή των ασθενών γίνεται πάντα πολύ αυστηρά μετά από ενημέρωση του υπεύθυνου ιατρού της Μονάδας.
Πιο αναλυτικά τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι κατάλληλες υποψήφιες είναι τα εξής:
- Γυναίκες ηλικίας κάτω των 45 ετών
- Γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση
- Γυναίκες με ιστορικό καρκίνου
- Γυναίκες με τακτικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους
- Γυναίκες με υψηλό δείκτη FSH ή χαμηλή AMH
- Γυναίκες με χαμηλό απόθεμα ωαρίων
- Γυναίκες που έχουν βλάβες των σαλπίγγων, όπως η σαλπιγγική απόφραξη
- Γυναίκες με ιστορικό αποτυχημένης εξωσωματικής γονιμοποίησης ή παρενέργειας στα φάρμακα διέγερσης
Πώς πραγματοποιείται η διαδικασία;
Στο φυσικό κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, η γυναίκα αναπτύσσει ένα δικό της ωάριο δίχως τη χρήση φαρμάκων. Μερικές φορές αναπτύσσονται δύο ωάρια. Έχουν προηγηθεί εξετάσεις αίματος, μέτρηση των επιπέδων ορμονών και κολπικός υπέρηχος για την παρακολούθηση της ανάπτυξης των ωοθηλακίων. Απαιτείται προσεκτική παρακολούθηση από τον γυναικολόγο κα υπερηχογράφημα των γεννητικών οργάνων, ώστε να εμποδιστεί τυχόν πρόωρη ωορρηξία και απώλεια του ωαρίου πριν την ωοληψία. Η τελική ένεση hCG χορηγείται μόλις το ωοθυλάκιο φθάσει τα 18 χιλιοστά και 34-36 ώρες μετά ακολουθεί η πραγματοποίηση της ωοληψίας. Μόλις το ωάριο ωριμάσει, ξεκινάει η διαδικασία ανάκτησής του. Το ωάριο γονιμοποιείται στο εργαστήριο πριν μεταφερθεί και πάλι στη μήτρα.
Το ζευγάρι ωστόσο θα πρέπει να είναι ενημερωμένο ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να μην καταστεί δυνατή η πραγματοποίηση της εμβρυομεταφοράς λόγω αδυναμίας ανεύρεσης του ωαρίου, αδυναμίας γονιμοποίησης του ωαρίου ή κακής ποιότητας του εμβρύου.
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του φυσικού κύκλου;
- Η ποιότητα του εμβρύου είναι ανώτερη από τα έμβρυα που προέρχονται από διεγερμένους κύκλους
- Πρόκειται για μια λιγότερο στρεσογόνα διαδικασία
- Δεν υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης συνδρόμου υπερδιέγερσης των ωοθηκών (OHSS)
- Οι παρενέργειες είναι λιγότερες
- Υπάρχει μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης πολύδυμης κύησης
Εμβρυομεταφορά
Η εμβρυομεταφορά γίνεται από την 3η έως την 5η ημέρα μετά την ωοληψία. Κάποιες επιστημονικές εργασίες δείχνουν ότι η εμβρυομεταφορά της 3ης ημέρας υπερτερεί κατά άλλες, η μεταφορά των εμβρύων την 5η ημέρα στο στάδιο της βλαστοκύστεων είναι προτιμότερη.
Πώς διαφέρει ο φυσικός κύκλος εξωσωματικής από την συμβατική μορφή του;
Ο φυσικός κύκλος αποτελεί μία εναλλακτική της κλασικής μεθόδου εξωσωματικής. Είναι λιγότερο χρονοβόρα, λιγότερο δαπανηρή, λιγότερο περίπλοκη και λιγότερο στρεσογόνα. Όπως αναφέραμε, στη μέθοδο αυτή η γυναίκα αναπτύσσει ένα μόνο δικό της ωάριο χωρίς φάρμακα. Στη συνέχεια το ωάριο γονιμοποιείται στο εργαστήριο, όπως γίνεται κα με τον διεγερμένο κύκλο εξωσωματικής, το οποίο μία μέρα αργότερα συλλέγεται. Εάν η γονιμοποίησή στο εργαστήριο είναι επιτυχής και η ανάπτυξη του εμβρύου στο εργαστήριο ικανοποιητική, μεταφέρεται πίσω στη μήτρα.
Η παρακολούθηση των ασθενών γίνεται όπως και στα κλασσικά πρωτόκολλα ελεγχόμενης ωοθηκικής διέγερσης, μόνο που εδώ παρακολουθείται ένα φυσιολογικά ωριμάζον ωάριο.
Σε επιλεγμένες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί τροποποιημένος φυσικός κύκλος διέγερση των ωοθηκών με χορήγηση κιτρικής κλομιφαίνης σε συνδυασμό με χαμηλές δόσεις γοναδοτροπινών. Αυτό το πρωτόκολλο μπορεί να βρει εφαρμογή σε ασθενείς που θέλουν να παράγουν μόνο πολύ λίγα ωάρια, λόγω κόστους, ή σε αυτές στις οποίες έχει αποτύχει η επίτευξη ικανοποιητικής διέγερσης με τα καθιερωμένα πρωτόκολλα διέγερσης. (φτωχές απαντήτριες)
Η μέθοδος της εξωσωματικής με διέγερση ωοθηκών βασίζεται στη χρήση φαρμάκων για διάστημα έως και 12 ημερών, με σκοπό την διέγερση και ανάπτυξη των ωοθηλακιών. Η παρακολούθηση από το γυναικολόγο είναι στενή. Στη συνέχεια και μόλις αναπτυχθούν πλήρως, συλλέγονται τα ωάρια από τα ωοθηλάκια και γονιμοποιούνται σε εργαστήριο. Τα καλύτερα έμβρυα μεταφέρονται πίσω στη μήτρα της γυναίκας με στόχο μία επιτυχή εγκυμοσύνη. Όσα έμβρυα υψηλής ποιότητας δεν μεταφερθούν, μπορούν να φυλαχθούν, πιο συγκεκριμένα να καταψυχθούν, για μελλοντική χρήση.
Μπορούμε επίσης να συλλέξουμε τα έμβρυα διαδοχικών φυσικών κύκλων και αφού τα αναπτύξουμε στο στάδιο της βλαστοκύστης, να μεταφερθούν στη μήτρα, κάνοντας με τον τρόπο αυτό μία μόνο εμβρυομεταφορά με το μέγιστο αριθμό των επιτρεπόμενων από το νόμο εμβρύων. Η μέθοδος αυτή έχει συγκριτικά αρκετά μικρότερο κόστος και πολύ καλά ποσοστά επιτυχίας.
Επικοινωνήστε με τον εξειδικευμένο Γυναικολόγο Δρ.Νικόλαο Μπαθρέλλο προκειμένου να σας συμβουλεύσει κατάλληλα για τη μέθοδο και κατά πόσον πληροίτε τις προϋποθέσεις της κατάλληλης υποψηφίου, ώστε να ξεκινήσετε το δικό σας κύκλο εξωσωματικής που θα σας φέρει πιο κοντά στο όνειρο της μητρότητας. Κλείστε άμεσα το ραντεβού σας.