Τι ορίζεται ως παρένθετη μητρότητα;
Ως παρένθετη μητρότητα ορίζεται από τον νόμο «η περίπτωση κατά την οποία μία γυναίκα κυοφορεί και γεννά ύστερα από εξωσωματική γονιμοποίηση, με χρήση ωαρίου ξένου προς την ίδια, για λογαριασμό μιας άλλης γυναίκας, η οποία επιθυμεί να αποκτήσει παιδί αλλά αδυνατεί να κυοφορήσει για ιατρικούς λόγους».
Η εμβρυομεταφορά γίνεται με γονιμοποιημένα ωάρια ξένα προς την ίδια. Απαιτείται ειδική δικαστική άδεια μετά από ενδελεχή ιατρική και ψυχολογική αξιολόγηση.
Σε ποιους ωστόσο απευθύνεται η παρένθετη μητρότητα και γιατί να την επιλέξετε;
Πολλοί είναι οι λόγοι που ένα ζευγάρι θα κατέφευγε σε αυτό το μονοπάτι τεκνοποίησης, όπως για παράδειγμα τα ζευγάρια που επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα παιδί, αλλά λόγω των γραφειοκρατικών σκοπέλων που επικρατούν στην Ελλάδα, αυτή η επιθυμία φαντάζει σχεδόν αδύνατη.
Η παρένθετη μητρότητα αποτελεί επίσης μια επιλογή για όλες εκείνες τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες τόσο στην σύλληψη του ωαρίου όσο και στην επιτυχημένη ολοκλήρωση μιας κύησης. Επιπλέον είναι μια ωφέλιμη μέθοδος για τα ζευγάρια που έχουν έρθει αντιμέτωπα με συνεχόμενες αποβολές. Παράλληλα, η παρένθετη μητρότητα είναι μια διέξοδος για τα ομόφυλα ζευγάρια που επιθυμούν να γίνουν γονείς ή ακόμη και για τους ανθρώπους που θα ήθελαν να μεγαλώσουν μόνοι τους ένα παιδί.
Ποιο είναι το Θεσμικό Πλαίσιο;
Με βάση τον νόμο, επιτρέπεται η παρένθετη μητρότητα, με δικαστική άδεια που παρέχεται πριν την εμβρυομεταφορά εφόσον υπάρχει έγγραφη και χωρίς αντάλλαγμα συμφωνία των προσώπων που επιθυμούν να αποκτήσουν τέκνο και της γυναίκας που θα κυοφορήσει, καθώς και του συζύγου της εφόσον αυτή είναι έγγαμη. Η δικαστική άδεια παρέχεται εφόσον αποδεικνύεται ότι η γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει τέκνο είναι αδύνατο να κυοφορήσει και η άλλη, κατάλληλη για κυοφορία(μετά από ενδελεχή ιατρική και ψυχολογική αξιολόγηση).
Ένα ζευγάρι που επιθυμεί να αποκτήσει παιδί με αυτό τον τρόπο, αρχικά μέσω των αρμοδίων δικαστηρίων αποκτά την ειδική άδεια για να ξεκινήσει τις διαδικασίες. Στη συνέχεια βρίσκει την γυναίκα (παρένθετη μητέρα) και αφού υπάρξει δικαστική έγκριση ξεκινά η διαδικασία. Στην Ελλάδα τα ζευγάρια συνήθως απευθύνονται στο συγγενικό ή στο στενό φιλικό περιβάλλον για την γυναίκα που θα μπει στην διαδικασία να κυοφορήσει το έμβρυο που θα γεννηθεί με τα γονιμοποιημένα ωάρια της φυσικής μητέρας. Σε περίπτωση που τα ωάρια της φυσικής μητέρας δεν γονιμοποιηθούν, υπάρχουν διαθέσιμα ωάρια από δότριες με τις οποίες συνεργάζεται η εκάστοτε κλινική. Το κόστος είναι αντίστοιχο με αυτό της εξωσωματικής γονιμοποίησης και το ελληνικό νομικό πλαίσιο θεωρεί παράνομο να υπάρξει οικονομική συναλλαγή μεταξύ των εμπλεκομένων (φυσικών γονέων και παρένθετης μητέρας).
Όροι και Προϋποθέσεις
Η γυναίκα που επιθυμεί να αποκτήσει το παιδί θα πρέπει να μην μπορεί να κυοφορήσει λόγω προβλήματος υγείας (με σχετική πιστοποίηση από τον θεράποντα γιατρό) και να είναι μέχρι 50 ετών. Η παρένθετη μητέρα θα πρέπει να είναι υγιής και κατάλληλη να κυοφορήσει (πιστοποιημένο από γιατρό), ενώ σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, όσο νεότερη είναι η παρένθετη μητέρα τόσο αυξάνονται και τα ποσοστά επιτυχίας.
Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρχει έγγραφη και χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα συμφωνία ανάμεσα στους άμεσα εμπλεκομένους (του μελλοντικούς γονείς, της παρένθετης μητέρας και του συζύγου της εάν έχει), των προσώπων που επιδιώκουν να αποκτήσουν τέκνο και της γυναίκας που θα κυοφορήσει. Τα έξοδα της κυοφορίας, του τοκετού και της λοχείας και ότι άλλο προκύψει λόγω της εγκυμοσύνης, επιβαρύνουν τους ενδιαφερόμενους γονείς. Όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να διαμένουν στην Ελλάδα Τα ωάρια που θα γονιμοποιηθούν πρέπει να μην ανήκουν στην παρένθετη μητέρα. Πρόκειται για μία μέθοδο που δίνει την ευκαιρία σε ζευγάρια να γίνουν γονείς ακόμη και με αυτό τον τρόπο αν και οι γνώμες διίστανται ανάμεσα σε γιατρούς, ψυχολόγους, εκπρόσωπους της εκκλησίας για τις νομικές και κοινωνικές δυσκολίες.
Η παρένθετη μητρότητα στην πράξη
Από την στιγμή λοιπόν που όλες οι νομικές διαδικασίες έχουν επικυρωθεί, το ζευγάρι είναι έτοιμο να εκκινήσει τις διαδικασίες έναρξης της παρένθετης κύησης σε συνεργασία με την γυναίκα που θα κυοφορήσει το έμβρυο. Ο τρόπος με τον οποίο υλοποιείται η παρένθετη μητρότητα είναι μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση ενημερωθείτε στη σελίδα Τα Στάδια του Θεραπευτικού Κύκλου IVF .
Πέρα ωστόσο από τους μελλοντικούς γονείς, η παρένθετη μητέρα θα πρέπει να λάβει υπόψιν τις σωματικές και ψυχολογικές προκλήσεις που πρόκειται να βρεθεί αντιμέτωπη από την αρχή της διαδικασίας. Πριν την έναρξη της κύησης, θα πρέπει οι γονείς και η παρένθετη μητέρα να έχουν διευκρινίσει εάν και υπό ποιες συνθήκες θα έχει εκείνη επαφή με το παιδί, έτσι ώστε να γνωρίζει και η ίδια τι να προσμένει. Ακόμη, είτε γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό είτε με καισαρική τομή, η παρένθετη μητέρα θα χρειαστεί χρόνο μετά την γέννα ώστε να επανέλθει σωματικά. Η παραγωγή μητρικού γάλακτος, καθώς επίσης και η επιλόχεια κατάθλιψη κατά περιπτώσεις, αποτελούν φυσιολογικά συμπτώματα της παρένθετης μητρότητας.
Τέλος, ας μην ξεχνάμε όλα τα θετικά που συνεπάγονται μιας παρένθετης κύησης. Η ηθική και συναισθηματική ικανοποίηση που χαίρει μια παρένθετη μητέρα, γνωρίζοντας το ανεκτίμητο δώρο που προσφέρει σε δύο ανθρώπους, αντισταθμίζει κάθε μικρή δυσκολία που μπορεί να βρει στο δρόμο της.
Τόσο η εμπεριστατωμένη πληροφόρηση εκ μέρους των γονέων και της παρένθετης μητέρας, όσο και η επιλογή του σωστού ιατρού, αποτελούν κομβικά σημεία. Ο Δρ Μπαθρέλλος Νικόλαος Μαιευτήρας – Γυναικολόγος-Χειρουργός, με την μακροχρόνια επαγγελματική σταδιοδρομία και την επιστημονική του εξειδίκευση σε θέματα υπογονιμότητας ανδρών και γυναικών αλλά και στο κομμάτι της εξωσωματικής γονιμοποίησης, βρίσκεται κοντά σας για κάθε απορία ή πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε μαζί μας και κλείστε το ραντεβού σας.